Kim jest Dietetyk?

Dietetyk jest przede wszystkim specjalistą posiadającym wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny. Celem pracy dietetyka jest nie tylko prowadzenie terapii dietetycznej, ale także zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej czy wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.

Zadanie Dietetyka :

  • badanie produktów żywnościowych, ocena ich jakości, wartości zdrowotnych i odżywczych
  • badanie procesów przygotowywania potraw, m. in. pod kątem utraty cennych wartości odżywczych w trakcie przetwarzania
  • ocena wpływu konkretnych produktów spożywczych na ludzki organizm w zależności od wieku, trybu życia i stanu zdrowia
  • dobór odpowiednich składników w określonych dietach
  • opracowywanie prawidłowego jadłospisu dla osób chorych lub osłabionych przebytymi chorobami, takimi jak np. cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, nadciśnienie, osób cierpiących na otyłość czy niedowagę, zawodowo uprawiających sporty lub chcących poprawić jakość swojego życia i zdrowia
  • planowanie diety i pomoc w jej stosowaniu, koordynowanie programu żywieniowego
  • wykrywanie, leczenie i zapobieganie niedożywieniu
  • propagowanie wśród społeczeństwa wiedzy o zdrowym odżywianiu